INFONET-468X60-BANNER

Sijalica koja radi 110 godina

18.07.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Svetski rekord koji prkosi svim poznatim zakonima fizike dešava se u Kaliforniji. Reč je o sijalici koja duže od jednog veka nastavlja da radi u vatrogasnom domu u Livermoru.

Livermor, američki gradić na istoku Kalifornije, 8. juna proslavio je rođendan sijalice koja sija manje-više neprestano od 1901. godine… Sasvim neobičan rekord!

Ginisova knjiga svetskih rekorda proglasila ju je „najstarijom poznatom sijalicom na svetu“. Riplijev Verovali ili ne istraživao je 1972. godine i proglasio je za najstariju. Priznali su je čak i predsednik SAD-a, Kongres, Senat, Senat i skupština države Kalifornije…

Mnogi mediji su izveštavali o njoj. Jedna španska medijska kuća napravila je emisiju u kojoj je jedna od glavnih zvezda bila upravo livermorska sijalica. Emisija govori o tome kako su nekada proizvodi pravljeni da traju, a onda se, negde 1920. godine, shvativši da im kvalitet proizvoda umanjuje mogućnost zarade grupa biznismena sastala i dogovorila da to promeni – od tada proizvodi imaju sve kraći vek trajanja. Ne bavimo se samo mi u Srbiji zaverama.

U svakom slučaju, sijalica koja je nedavno proslavila 110. rođendan nastala je pre tog kobnog datuma za potrošače. Ona pripada unapređenim inkadescentnim svetiljkama, koje je izmislio Adolf A. Šaje (Adolphe A. Chaillet). Ovu ručno duvanu sijalicu sa karbonskim vlaknom proizvelo je preduzeće Šelbi elektrik (Shelby Electric Company).

Denis Bernal vlasnik preduzeća Livermore Power & Light Co, poklonio je sijalicu 1901. godine vatrogasnom domu. Tada je prvi put instalirana. Dva puta je seljena u različita vatrogasna odeljenja, ali nije prestajala sa radom duže nego što je potrebno da se u drugom domu instalira, izuzev kad je 1937. godine renoviran vatrogasni dom u kome je bila. Tada je bila isključena oko nedelju dana. Tokom prvih 75 godina bila je priključena na gradsku elektranu na 110V (te podložna problemima sa elektranom), a ne na pomoćni generator koji radi u slučaju nestanka struje.

Godine 1976, uz kompletnu pratnju policije i vatrogasaca, prebačena je na svoje sadašnje mesto u 6. vatrogasno odeljenje Istočna avenija 4550, u Livermoru, Kalifornija. Tada je povezana na odvojeni izvor struje na 120V i od tada nije prekidala sa radom.

Ona je tokom sveg tog vremena ostavljana da stalno gori u vatrogasnom domu kao noćno svetlo iznad vatrogasnih kola. Počela je sa radom na 60W, a trenutno sija na 4W.

Danas je sijalica ponos zajednice i postala je nezamisliva turistička atrakcija koja bi trebalo da privuče još više sveta ponovnim ozvaničenjem tog rekorda.

„Niko ne zna zašto nastavlja i dan danas da sija“, kaže Lin Ovens, penzionisani šef vatrogasaca i predsednik komiteta proslave stodesetogodišnjice sijalice. Grad Livermor i njegov vatrogasni dom nameravaju da ostave sijalicu da radi dokle god može. Riplijev muzej je tražio za svoju zbirku, ali trenutno ne postoji plan šta će uraditi sa njom kada prestane sa radom.

Naučnike je takođe zaintrigirala ova enigma, ali za sada nisu našli nikakvo racionalno objašnjenje. Starost sijalice je dokumentovana natpisima iz lokalnih novina i, što je važnije, inženjeri iz GE su je proučili. Međutim, od kad je objavljen njen rekord, zabranjeno je da se dodiruje, te je naučnicima onemogućeno da joj se približe!

Pošto je, uz veliko veselje, proslavljen njen stodeseti rođendan, očekuje se da će i naučnička znatiželja biti zadovoljena.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;