INFONET-468X60-BANNER

Google investira 168 milona dolara u najveću solarnu elektranu na svetu

28.04.2011. | Inhabitat

Kompanija Google skoro je najavila da će investirati 168 miliona dolara u obnovljivu energiju, čineći ovo njihovu najveću investiciju u ovom polju.

BrightSource je solarna farma u Mohava pustinji (Mojave desert) koja u saradnji sa Ivanpah Solar Electric Generating System proizvodi čistu, solarnu energiju koristeći polje heliostata (helios - od grčke reči za Sunce, i stat koja je nastala od reči stationary - nepokretan; heliostat je uređaj koji ima obično ogledalo koje se okreće na način koji mu dozvoljava da, tokom celog dana, reflektuje sunčevu svetlost ka određenom cilju) koje koncentruje sunčeve zrake. Koncentrovani zraci su usmereni ka vrhu solarnog tornja, gde postoji prijemnik koji konvertuje zrake u toplotnu energiju kojom se greje voda, koja menja agregatno stanje i postaje para i na taj način pokreće tradicionalnu turbinu i generator da bi napravila električnu energiju.

"Power towers" sistem je veoma efikasan, jer ogledala fokusiraju ogromnu količinu solarne energije na mali prostor kule i proizvode paru pod visokim pritiskom i temperaturom (do 1.000 stepeni C). Ivanpah Solarni Toranj dostići će, otprilike, 140m visine i koristiće 173.000 heliostata, svaki sa po dva ogledala, i u vreme kada bude puštena u rad, solarna elektrana će proizvoditi 392 MW energije. Prema Google-u, to je ekvivalent "ukidanja 90.000 automobila sa puta tokom trajanja postrojenja, kome je životni vek procenjen na 25 godina." Umajući u obzir najavu kompanije Google da će investirati 5 miliona dolara u solarnu fotovoltažnu farmu u Branderburgu u Nemačkoj, plus još nekoliko manjih inicijativa, internet div pravi velike korake u cilju imanja velikog uticaja u industriji obnovljive energije.

Izgradnja solarne elektrane započeta je prošlog oktobra nakon dobijanja odobrenja od kalifornijske energetske komisije (California Energy Commison), i potrebno je preko milijardu dolara da bi se projekat završio. Pored kompanije Google, drugi investitori su kompanija NRG Energy - koja je i najveći investitor sa oko 300 miliona dolara i pozajmica od strane američkog ministarstva energije (DOE - U.S. Department of Energy) u vrednosti od 1,37 milona dolara. Kada se solarna elektrana završi i bude puštena u rad, 2/3 njene energije ići će energetskoj kompaniji Pacific Gas and Electric, dok će preostalih 1/3 energije ići kompaniji Southern California Edison.

Sa Google-ov podružnicom, kompanijom Google Energy, i pozitivnim finansijskim uslovima koji se povezuju sa ovim tipom investicija, Google planira da uradi mnogo više sa ovom obnovljivom energijom osim pokretanje svojih masivnih data centara.

Od kako je dobio odobrenje Federalne energetske regulativne komisije (FERC -  Federal Energy Regulatory Commission) da može da kupuje i prodaje energiju na celokupnom tržištu, Google može da uradi mnogo više u pogledu proizvodnje i distribucije energije dobijene iz obnovljivih izvora. Kada se kupuje električna energija sa mreže kupac ne zna, uglavnom, gde i na koji način je energija proizvedena. Način na koji ovo tržište funkcioniše jeste da vi platite nekome da proizvede energiju, tipa državna preduzeća ili nezavisne proizvođače energije (kao što su solarna energija i energija dobijena snagom vetra) koje koriste lokalna preduzeća da distribuiraju njihovu energiju.

Ono što Google planira da uradi, kada je reč o energiji dobijenoj iz obnovljivih izvora, jeste da kupi tu energiju direktno od proizvođača i da je ponudi potrošačima. Iz tog razloga kompanija Google i jeste uložila novac u izgradnju ove solarne elektrane jer će na taj način biti primarni kupac električne energije koja se tu proizvede. Kompanija Google smatra da je ovo najbolji način korišćenja njihove kupovne moći u cilju uticanja na količinu dostupne energije dobijene iz obnovljivih izvora.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;