INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sahara Forest Project - ozelenjavanje pustinjskog peska u Jordanu

21.01.2011. | Inhabitat

Još 2008. godine predložen je Sahara Forest Project - džinovski poduhvat koji treba da saharsku pustinju pretvori u izvor hrane, vode i energije. Ovakvi konceptualni projekti najavljuju se svuda u svetu ali ovaj se razlikuje po tome što su Norveška i Jordan nedavno potpisali sporazum za realizaciju.

Iako originalno zamišljen kao projekat za Saharu, ovaj sporazum se odnosi na gradnju uz morsku obalu Jordana. Za početak, biće sprovedena brojna istraživanja za čije je finansiranje zadužena norveška strana.

Sahara Forest Project (projekat saharska šuma) zadržaće i svoje ime a odabrana lokacija je na površini od 200.000 kvadratnih metara u Aqaba-i, primorskom gradu na krajnjem jugu Jordana, na obali Crvenog Mora. Sporazum predviđa još dva miliona kvadratnih metara za kasnije nadograđivanje.

Projekat sadrži solarnu energanu sa koncentrisanim solarnim zracima - CSP (Concentrated Solar Power) i staklene bašte sa morskom vodom (Seawater Greenhouses) kako bi proizveo energiju i razvoj poljoprivrede.

Staklene bašte koriste solarnu energiju da slanu vodu pretvaraju u čistu vodu koja se zatim koristi za zalivanje poljoprivrednih kultura i algi koje apsorbuju CO2.

Solarna centrala obezbeđuje energiju za čitav ovaj proces. Ona koristi stotine ogledala koja usmeravaju sunčeve zrake ka kotlu sa vodom. On proizvodi paru koja pomera turbinu i tako stvara energiju.

Sahara Forest Project je delo Michael Pawlyn-a, biomimikrijskog arhitekte (Vidi tag "biomimikrija" ispod teksta), autora "morkse staklene bašte" Charlie Paton-a i inženjera za konstrukciju Bill Watts-a. Godine 2009. ovaj trio je udružio snage sa Bellona-om, međunarodnom nevladinom organizacijom iz Norveške posvećenom zaštiti životne sredine. Zajedno su ovaj projekat predstavili i na COP15 konferenciji u decembru iste godine.

Ova prezentacija je vodila ka novim i tako je u junu 2010. godine u Oslu prezentaciju posetio i Njegovo Veličanstvo kralj Abulah II jordanski. Kralj je bio impresioniran projektom i pozvao je tim u oktobru da dođe u Jordan da bi se raspravljalo o izvodljivosti investicije, što je zatim dovelo do nedavnog potpisivanja sporazuma.

Ove godine tim Sahara Forest Project-a treba da sprovede opsežna istraživanja i da do 2012. godine napravi demonstracioni centar a izgradnja bi trebalo da počne 2015. godine.

Linkovi:

  • Desertec - struja iz Sahare za evropske potrošače - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;