INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

ETFE - istraživanja Fraunhofer instituta za širu primenu plastičnih membrana na fasadama

07.01.2011. | Physorg

Filmovi (folije) umesto zidova. Ovo je ideja koja fascinira arhitekte širom sveta. Eden Project (projekat Raj) u južnoj Engleskoj, Nacionalni akva-centar u Pekingu (PTW Bubble Building - izgrađen za Olimpijadu 2008. godine), i stadion Allianz Arena u Minhenu (izgrađen povodom Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. godine) predstavljaju samo tri primera toga šta sve možete učiniti od plastičnih platana (na kraju teksta dati su linkovi ka sajtovima ovih objekata).


uz pomoć nove tehnologije lepljenja ETFE jastučići za membrane
mogu se praviti u bilo kom obliku (Fraunhofer - link na kraju)

Etilen-tetrafluoretilen (ETFE - link na kraju), transparentna membrana, naročito je popularan među ovim materijalima jer omogućava da zgrade imaju bilo koju boju, poput navedenih u Minhenu i Pekingu.

Međutim, nije reč samo o bojama. Folije se mogu koristiti i za rekonstrukcije i poboljšanja postojećih fasada. One mogu da pomognu poboljšanju toplotnih karakteristika objekta, osvetljenju, ventilaciji, itd. Neki stručnjaci zato vide filmove kao budućnost građevinarstva.

Da li će se ovo tržište razviji, i, ako hoće, koliko će to biti brzo, nije pitanje tražnje već tehničkih mogućnosti, tj. finansija. Filmovi bi morali biti jeftini, jednostavni za proizvodnju, i pouzdani u smislu bezbednosti i zdravlja ljudi. Šira upotreba je moguća samo ako se postignu ovi ciljevi. 

Upravo te ciljeve pred sebe je postavila organizacija Fraunhofer iz Nemačke, na čijem sajtu se navodi da su najveća evropska organizacija posvećena istraživanju primene novih tehnologija u industriji, uslugama i javnom sektoru. Šest instituta Fraunhofen-a radi zajedno na projektu pod imenom Multifunctional Membrane Cushion Construction (višefunkcionalna membrana od jastučića).

Inženjeri su uspeli da dodaju završni sloj koji menja karakteristike ETFE-a. Na primer, jastučasta membrana sa unutrašnjim slojem od volfram-trioksida postaje plava kada su jastučići ispunjeni sa vodonikom, a gubi boju kada je napunjena kiseonikom. Na taj način jednostavno može biti regulisan prolaz svetlosti kroz fasadu, odnosno njena transparentnost.

Robert Hodann, izvršni direktor proizvođača Nowofol koji je partner projekta (link na kraju), o ovim naporima kaže sledeće:

- Verujemo da će ETFE uspeti da napravi svoje nezavisno tržište. Najzanimljivija stvar u vezi sa ETFE filmovima jeste kombinacija transparentnosti i velike snage sa kojom ni jedna druga plastična membrana ne može da se takmiči.

On dodaje da bi jednog dana bilo moguće da se napravi LED fasada sa ETFE filmom iza kog bi hiljade LED-ova moglo biti postavljeno. Tako bi fasada mogla biti pretvorena u veliki svetleći ekran.


Koordinator projekta Andreas Kaufmann sa Fraunhofen instituta za građevinsku fiziku (Frauhofen IBP) kaže:

- Uz pomoć ovakvih membrana možete prekriti ceo objekat i učiniti da se karakteristike menjanju u skladu sa dnevnim svetlom, tj. sunčevim zracima.

Istraživači su uspeli da reše još jedan problem. Do sada ETFE membrane skoro da nisu bile nikakva toplotna izolacija, ali kada im se doda tanki transparentni sloj aluminijuma i boje, toplota biva uspešno odbijena od fasade (vidi više o tome link sasvim na dnu).

Kaufmann objašnjava da je sada izazov da se prevaziđe problem anti-adhezivnih karakteristika membrane. ETFE je poput Teflona, i veoma slabo reaguje na hemijsko vezivanje sa drugim materijalima. Zato za sada ETFE mora prvo biti hemijski tretiran kako bi uopšte bilo moguće dodavati mu slojeve kojima se upravlja njegovim karakteristikama.

Ipak, istraživači su već uspeli da naprave, ne samo ETFE membrane sa toplotnim karakteristikama, već i antibakterijske slojeve koji sprečavaju razvoj buđi koja pravi ružne tamne fleke kakve se često javljaju u sličnim slučajevima (na primer u Lexan pločama koje nisu pravilno postavljene).

Linkovi:

  • ETFE – kada gradite snove - link
  • Fraunhofer-Gesellschaft - www.fraunhofer.de
  • Nowofol - www.nowofol.de
  • Eden Project - www.edenproject.com
  • National Aquatics Center  - link
  • Allianz Arena - www.allianz-arena.de
  • Norman Foster – Energetska efikasnost u hi-tech arhitekturi - link
  • Thermal Transfer through Membrane Cushions Analyzed by
    Computational Fluid Dynamics (PDF) - link
  • Multi-functional membrane cushion construction: 2nd symposium (septembar 2009. godine) - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ROCA
ROCA
ZAPREŠIĆ
www.hr.roca.com

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

UNIC IMPEX
UNIC IMPEX
GORNJI MILANOVAC
www.unicimpex.com

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;