INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

IPD metod isporuke integrisanih projekata

18.12.2010. | Matt Ostanik | Buildipedia

Brzina je važna. Ona je jedan od ključnih faktora poslovanja u građevinskoj industriji. Tokom cele moje karijere kao arhitekta nikada nisam sreo klijenta koji je rekao da mu nije važno kada će zgrada biti završena. Svaki projekat ima rokove, i svaki rok je važan.


BIM model u softveru Revit kompanije Autodesk - klikni na link

Ukoliko se izgradnja objekta finansira iz bankarskih pozajmica, onda je još značajnije završiti ga što pre kako bi pozajmica mogla biti manja. Ako je investitor škola ili neko ko započinje svoj posao, tada su rokovi još krući. Nažalost, kompleksnost jednog projekta može učiniti da praćneje rasporeda bude otežano, u najmanju ruku.

Godine 2009. na forumu građevinskog instituta Lean (link na kraju), Markku Allison, član Američkog instituta arhitekata - AIA, pripremio je prezentaciju pod imenom "AIA dodaci za isporuku integrisanih projekata" (AIA Update on Integrated Project Delivery). On je tada predstavio studiju koja pokazuje da je od oko 1.000 projekata komercijalnih objekata preko 30% probilo prvobitne rokove. Ako ste projektant, izvođač ili investitor, ovo su zastrašujući podaci.

Dobra vest je da se novi modeli realizacije projekata zasnivaju na IPD-u (Integrated Project Delivery - isporuka integrisanih projekata) koji pokazuje da se projekti koji koriste IPD tek u 10% slučajeva ne završavaju u zadatom roku.

Povećan stepen saradnje i uključivanje ključnih igrača u IPD tokom ranih faza projekta, obezbeđuje veću tačnost u poštovanju rokova.

IPD metod isporuke integrisanih projekata

IPD (Integrated Project Delivery - isporuka integrisanih projekata) je metod realizacije projekata koji podrazumeva saradnju ljudi, sitema, poslovnih struktura i iskustava u jedan proces koji omogućava optimalne rezultate u radu svih učesnika. Cilj primene IPD-a pored ovoga jeste i smanjenje gubitaka u bilo kom smislu, postizanje maksimalne efikasnosti u svim fazama projektovanja i realizacije.

Postoji osam glavnih faza po metodu isporuke integrisanih projekata:

  • konceptualizacija (Conceptualization)
  • određivanje projektantskih kriterijuma (Criteria design)
  • razrada projektnih detalja (Detailed Design)
  • izrada radne dokumentacije (Implementation Documents)
  • pregledanje i odobravanje projekta (Agency Review)
  • zatvaranje finansijske konstrukcije (Buyout)
  • izgradnja (Construction)
  • završetak projekta (Closeout).


Ubrzanju isporuke znatno su doprinele i napredne tehnologije kao što su BIM i IPC softveri (vidi linkove na kraju). Oni omogućavaju bržu razmenu informacija među svim učesnicima u projektu što otvara put donošenju boljih odluka i sprečava odlaganja.

Početkom 2010. godine sprovedeno je istraživanje na sajtu Submittal Exchange u kom su učestvovali glavni izvođači i vođe radova (ovaj sajt je online usluga za razmenu informacija na projektima u građevinarstvu - link na kraju). Rezultat tog istraživanja pokazao je da IPC softver na kom radi sajt može da doprinese većoj brzini realizacije projekata.

Ispitanici su odgovrili da IPC softver može da ubrza radove za prosečno 20 dana u odnosu na standardne rokove. Pojedinačni odgovori su dosta varirali, ali ovo je prosek na uzorku od 70 različitih projektnih menadžera koji su odgovarali na pitanja.

Ovo je odlična brojka, ali pogledajmo korak dalje - kada ovo sve prebacimo u novac... Na projektu vrednom tri miliona dolara, koji se finansira iz bankarskog kredita sa kamatom od 5% (kakvi su danas u SAD), investitor dnevno izdvaja oko 300 dolara na ime kamate.

Ušteda od 20 dana znači da je kamata smanjena za 6.000 dolara. Na projektu vrednom 30 miliona dolara, 20 dana štedi 60.000 dolara, odnosno 600.000 dolara na projektu vrednom 300 miliona dolara. A sve ove brojke odnose se samo na bankarski kredit. Zavisno od vrste projekta i specifične situacije, zavisno od izvođača i investitora, ovi rokovi mogu biti i više skraćeni.

U građevinarstvu brzina jeste važna. IPC softveri pomažu da gradnja teče brže bez negativnog uticaja na kvalitet izvedenih radova. U današnje vreme kada se građevinska industrija sreće sa brojnim problemima, od nedostatka kvalitetne radne snage do kresanja budžeta za investicije, zaista ima smisla da se projektanti i izvođači koriste IPC tehnologijom.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;