INFONET-468X60-BANNER

Novi ASLA izveštaj: Porast potražnje za pejzažnom arhitekturom u SAD

10.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Prema nedavnom kvartalnom izveštaju (Business Quarterly Survey) koji je sprovelo Udruženje pejzažnih arhitekata iz SAD - ASLA (American Society of Landscape Architects) raste potražnja za pejzažnim arhitektima. Iako i dalje ima negativnih indikatora, pozitivni su prevagnuli od početka ove godine.

Skoro 66% predstavnika preduzeća potvrdilo je da je posao stabilan ili da ima više posla u trećoj četvrtini 2010. godine, a skoro 70% kaže da je jednako ili veće interesovanje za nove projekte. Međutim, ASLA ipak navodi da pozitivni rast ne preti i povećanje zaposlenosti u ovom sektoru.

Samo oko 15% firmi kaže da planiraju da zaposle nove ljude do kraja godine, ali ovo je ipak poboljšanje u odnosu na isti poslednji kvartal 2009. godine kada je potvrdan odgovor o zapošljavanju stigao iz 11,8% firmi koje se bave pejzažnom arhitekturom.

Baš kao i u arhitektonskoj struci i ovde je situacija teška a nadmetanje za posao privuče veliki broj ponuđača. Zato je oko 54% firmi potvrdilo da u svojim ponudama "igra na kartu" održivosti u svojim projektima.

Ipak, ASLA napominje da se nivo poznavanja teme održivosti ne slaže sa nivoom njenog poznavanja od strane tržišta. Čak 35% odgovora potvrdilo je da, iako interesovanje klijenata postoji, oni ne znaju mnogo o ovoj temi, dok je samo 9,6% odgovorilo da su njihovi klijenti dobro upoznati sa principima održivosti prilikom izrade pejzažnih projekata, dok je 48% reklo da su klijenti površno upoznati.

Šta pokreće tržište ka održivim pejzažima?

Glavni pokretač interesovanja tržišta za održiva rešenja u pejzažnoj arhitekturi jeste zakonska regulativa i drugi građevinski standardi, kažu iz 50% ispitanih firmi. Smanjenje troškova održavanja drugi je najvažniji razlog zašto se klijenti zanimaju za održiva rešenja, sudeći prema 43% ispitanika.

Ostali razlozi klijenata koji su navedeni od strane ispitanika jesu marketing (38,7%) i zaštita životne sredine (38%). Zanimljivo je da je 28% ispitanika navelo da su ključna podsticajna sredstva za primenu održivih rešenja koje obezbeđuju države i gradovi za finansiranje ovakvih projekata.


Podsetimo, održiva pejzažna arhitektura podrazumeva sadnju lokalnog bilja koje ne mora da se zaliva i posebno tretira pesticidima. Ukoliko ipak postoje biljke koje zahtevaju dodatnu pažnju nikako se ne preporučuje zalivanje prskalicama već kapalicama uz primenu senzora za vlažnost tla... Više o ovoj temi vidi na linku ispod i na tagovima ispod teksta.

Linkovi:

  • Ušteda vode u zgradarstvu - kako do ušteda od 30%? - klikni na link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;