INFONET-468X60-BANNER

Kuća u Ubatubi - brazilski viseći raj

25.10.2010. | Arch Daily

Kuća u Ubatubi, Brazil, projektovana je pomalo "napačke" u konstruktivnom smislu. Na stubove koji se dižu iznad krošnji drveća na obali okeana "okačena" je konstrukcija cele kuće.

fasada spavaćeg bloka kuće ka moru

Projekat je radio tim brazilskog biroa SPBR Arquitetos, za konstrukciju je bio odgovoran inženjer Ibsen Puleo Uvo, a izgradnja je poverena firmi Bremenkamp Engenharia e Construção. Projekat je rađen 2005-2006. godine a izgradnja je trajala od 2007. do 2009. godine.

presek kuće

osnova jedne od etaža

Parcele površine 55x16m nagnuta je i do 50% u nekim delovima, a gornja ivica se nalazi čak 28m iznad nivoa mora iako se naspravmom ivicom lagano spušta preko peščane plaže u okean. Drveće u koje je obala obrasla zaštićeno je federalnim zakonima pa su ovo ograničenje arhitekti iskoristili da naprave neobičan projekat.

Kompletna konstrukcija kuće počiva na tri armiranobetonska stuba na koje su zatim postavljene četiri čelične grede na koje su kačene ploče koje su se ređale jedna ispod druge. Upotreba čeličnih greda donekle je čak pojeftinila gradnju zato što nije bilo potrebno praviti kompletnu oplatu na toj visini.

Tanke pune ploče bez greda otvaraju širi pogled na more iz krošnji drveća. U kuću se zapravo "silazi" sa uličnog nivoa (vidi presek).

Zanimljiv je jedan od komentara na sajtu Arch Daily sa koga vam prenosimo ovaj projekat:

- Zavidim lokacijama gde ne morate da brinete o termičkim mostovima.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;