INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ofarbala spomenike umesto da ih zaštiti

22.10.2010. | Blic

Vajar Nebojša Savović Nes podneće tužbu protiv konzervatorke Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu Ljiljane Protić, jer smatra da je samoinicijativno belom bojom prefarbala tri skulpture koje su njegovo autorsko delo. Savović smatra da su spomenici Aleksandru Karađorđeviću, Milanu Obrenoviću i Živojinu Mišiću, koji su simboli grada, nestručnim i neprofesionalnim tretmanom oskrnavljeni, a sa njim se slažu i stručnjaci iz ove oblasti, navodeći da će posledice po ova kulturna dobra biti teške i dogotrajne.

Skulpture tri slavne ličnosti iz srpske istorije postavljene su pre 15 godina ispred zgrade Načelstva u centru Gornjeg Milanovca. One su danas potpuno bele, jer ih je Ljiljana Protić, kako je utvrdila policijska istraga, krajem septembra prefarbala sa 18 bočica nitro boje u spreju. Nebojša Savović ističe da su na ovaj način narušena njegova autorska prava.

- Skulpture sada izgledaju zaista tužno i ja sam kao autor izuzetno povređen. Ono što nam sada preostaje je da preduzmemo sve korake kako bismo skulpture vratili u prvobitno stanje - kaže Savović.

Stručnjaci, međutim, strahuju da će to biti nemoguće, jer je šteta počinjena na ovaj način ogromna.

- Ako se neka skulptura prefarba, njoj su zatvorene sve pore kroz koje kamen diše. Ako je vlaga u toj skulpturi, ona ne može da izađe napolje - objašnjava Nebojša Savić, konzervator Narodnog muzeja u Beogradu.

Konzervatorka Muzeja rudničko-takovskog kraja Ljiljana Protić imala je zadatak da u aprilu samo obnovi postamente i osveži slova na bistama ispred zgrade Načelstva, ali je i tada samoinicijativno očistila i zaštitila spomenike. Kako se kasnije na mermeru pojavilo žutilo, ona je to pokušala da prikrije prefarbavanjem u belo. Nakon što je policijska istraga o ovom slučaju dovela do njenog imena, Protićeva je izjavila da je upotrebila italijanski akrilni lak u spreju koji se koristi za mermer “koji je sama kupila”, da je to uradila u radnu subotu i da je, kako je istakla, imala obavezu da zaštiti spomenike.

Stručnjaci za konzervaciju ogorčeni su ovakvim obrazloženjem i naglašavaju da je morala biti ispoštovana opsežna procedura kako bi se predupredile moguće greške, od izrade elaborata i snimanja stanja o tome o kakvim se oštećenjima radi, preko nadzora stručnih ljudi, do izbora materijala kojim će se raditi.

- Ovo je vrlo težak slučaj, jer je osoba koja bi trebalo da bude stručna u ovoj oblasti odgovorna za nešto što se slobodno može nazvati vandalskim činom - ističe Nikola Vukosavljević sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Vajar Nebojša Savović najavljuje tužbu protiv Ljiljane Protić: - Na taj način želim da zaštitim svoja autorska prava. Neko je došao i uništio moje delo - navodi on.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;