INFONET-468X60-BANNER

Beržera – ljubimica svakog prostora

01.10.2010. | Katalog NAMEŠTAJ

Izrada nameštaja u Francuskoj XVIII veka doživljava veliki procvat. Sve je više specijalizovanih majstora, a ni oni ne mogu da postignu da odgovore sve većoj potražnji i sve različitijim željama. Uživanje u komforu postaje osnova dobre kulture. Istovremeno, uloga žene postaje ogromna.

Srećna vremena, značajna uloga žene u društvu i insistiranje na komforu uz rad dobrih majstora dovode do stvaranja beržere.

Bergère (na francuskom – pastirica, ali i ljubavnica, dragana) nastala je između 1720. i 1725. godine. Beržera je široka fotelja. Širina njenog sedišta omogućavala je damama da udobno sednu uprkos širokim suknjama koje su nosile. Osnova fotelje je pravljena uglavnom od bukve ili hrasta što joj je davalo stabilnost, a izuzetna mekoća postizana je punjenjem od guščjeg perja. Njeno sedište je uvek opremljeno posebnim punjenim jastukom. Beržera je ne samo široka nego i duboka fotelja, konstruisana tako da obujmi osobu koja sedi. Rukonasloni su tapacirani odozgore, puni - spojeni sa sedištem i naslonom za leđa koji je u početku bio zaobljen, a kod kasnijih stilova prav.

Tokom vremena, beržera se menjala i prilagođavala potrebama ljudi. Pored stepena zaobljenosti naslona, menjala se i njegova visina. Za dodatnu udobnost, dodavani su i postranični nasloni za glavu. Fotelja je mogla biti napravljena i sa pomoćnim stočićem za pisanje, a često je bila uparena sa odgovarajućom tapaciranom stoličicom za noge.

Danas, bez obzira da li opremate salon, trpezariju, radnu ili spavaću sobu, bez obzira na stil enterijera koji se oprema, beržera je dobrodošla svuda.

U salonu možete postaviti više beržera ili jednu iskoristiti da dopunite prostor za sedenje. U trpezariji beržera može biti postavljena u čelo stola ili je u većim trpezarijama možete postaviti pored stola, formirajući na taj način poseban kutak. U radnoj sobi ili biblioteci ona može biti idealno mesto za čitanje. Ona toliko podseća na odmor, komfor i uživanje da je upravo zato najlakše povezujemo sa prostorom spavaće sobe. Pošto se beržere danas prave od različitog materijala, lako se može naći i u bašti ili na terasi.

U stilskom enterijeru beržera može da se uklopi sa ostatkom tapaciranog nameštaja u prostoriji slaganjem boje i dezena mebla ili može da se uklapa sa zavesama ili draperima. U modernom enterijeru beržera će poslužiti da bi se razbila monotonija prostora, a da li će biti iste boje kao ostatak nameštaja ili će se koristiti kontrasti zavisi isključivo od zamisli.

Beržeru ponovo osmišljavaju mnogi dizajneri koristeći nove materijale i dezene za tapaciranje, ali i različite boje i sasvim neočekivane materijale za izradu njene osnove.

Kod nas beržere i njoj srodne fotelje - stolice, kao što je markiza, možete potražiti u salonima stilskog nameštaja, ali se i obratiti dobrom tapetaru koji može da izradi ovakvu fotelju. Cena? Niko sigurno ne kupuje ove fotelje zbog niske cene, ali ovo i nije ta priča. Ovo je priča o uživanju u sopstvenoj svakodnevici, bez obzira na sve...

 

 

Komentari: 1

margarita 08.02.2022 17.44.20

Ljepota koja nadahnjuje, osvježava i potiče. Bilo bi poželjno imati mogućnost nabave. Hvala!

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;