IZOLACIJA-468X60-BANNER

Arhitektonsko staklo - Kina odavno preuzela primat i u staklarskoj industriji

31.08.2010. | Wall Street Journal

Četiri godine nakon otvaranja, Stakleni paviljon (Glass Pavilion, na fotografijama) Toledskog muzeja umetnosti u Toledu, Ohajo, i dalje privlači pažnju posetilaca svojim velikim staklenim površinama na fasadama od zakrivljenog lameliranog stakla.

Ali, staklena fasada po zamisli studija SANAA nije samo zanimljiva arhitektura. Ona u je i primer svetskih kretanja u industriji jer nijedan stakleni element nije proizveden u Toledu, nekadašnjoj prestonici stakla, već u Kini.

Tehnike proizvodnje ovog stakla razvijene su upravo u Toledu, ali svih 360 staklenih fasadnih elemenata ovog paviljona napravljeno je i uvezeno iz Kine:

- Kineske kompanije uspele su da za samo nekoliko godina nadomeste jaz od nekoliko decenija tehnološkog napretka - kaže Quentin R. Skrabec Jr, istoričar industrije sa univerziteta Findlay, Ohajo:

- Kina je danas ono što je Amerika bila krajem 19. veka. Pitsburg je tada bio prestonica čelika, Akron gume, a Toledo je bio grad stakla. Danas u SAD postoje samo 33 linije za proizvodnju stakla od kojih su samo dve ostale u Toledu. Sa druge strane, Kina ih danas ima oko 150.

I tako, 2006. godine kada je građen Stakleni paviljon u SAD nijedan proizvođač nije mogao da isporuči staklo po specifikaciji iako je savijanje i lameliranje stakla osmišljeno i razvijeno upravo u Toledu. Svaki od staklenih panela visok je nešto preko 4m, širok 2,4m, i težak 590kg.

James T. Areddy za Wall Street Journal piše da se Zapad godinama plašio jeftine robe iz Kine, odeće i nameštaja, ali da je Stakleni paviljon primer da je sada došlo vreme i da visoka tehnologija iz Kine potisne domaću industriju.

Za njegov tekst na temu dominacije kineskih kompanija u savremenoj staklarskoj industriji, naročito specijalnih stakala i arhitektonskog stakla, govorio je i Bruce Tsin, menadžer u kompaniji iz Šenzena, Avic Sanxin, koja je dobila posao za isporuku stakla za Stakleni paviljon:

- Kompanije iz SAD žele "lak novac", ne vole rizike i drže se standardnih proizvoda. Mi smo uložili 500.000 dolara u tehnologiju za izradu komplikovanijih stakala.

Više o arhitektonskom staklu iz Kine čitajte na linku ipod - In Toledo, the 'Glass City,' New Label: Made in China.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;