INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kule od peska - CityCenter u Las Vegasu i Burj Khalifa u Dubaiju (linkovi)

28.08.2010. | Architectural Record

Previše godina agonije obično prođe od zamisli do realizacije jedne zgrade. U tom periodu svet može drastično da se promeni. Promene mogu biti ekonomske ali i konceptualne u smislu novih pristupa urbanizmu, projektovanju i samoj gradnji. Upravo to se dogodilo za dva ogromna projekta poslednjih godina - CityCenter u Las Vegasu (foto ispod) i Burj Khalifa u Dubaiju a Architectural Record kroz nekoliko tekstova u avgustu detaljnije se pozabavio elementima ovih zgrada - konstrukcija, opšti prikaz, opremanje...

Prvi je najveći projekat investiran iz privatnih izvora u istoriji SAD (kompleks površine 270.000m2, sa cenom od 8,5 milijardi dolara) a drugi je najviša zgrada na svetu sa svojih 828 metara. Zajedničko za ova dva projekta jeste to što se oba nalaze u pustinjskim klimama i gradnja je započeta u vreme kada novac nije bio problem.

I dok se danas problemi sa energijom nadvijaju nad horizontom kao peščana oluja, početkom decenije činili su se rešivi uz upotrebu nove tehnologije.

Zato, osvrćući se na ova dva projekta Record postavlja pitanje možemo li nešto da naučimo u arhitektonskom i urbanističkom smislu od ova dva primera koja su nastala na granici dva različita sveta.

Najlakše je reći, navodi se u Record-u, da projektanti treba da se klone pustinje i velikih zgrada. Zato se Record zainteresovao u svom avgustovskom izdanju za više pojedinosti o ova dva projekta. U nekoliko posebnih tekstova obrađena je tema konstrukcije Burj Khalifa-e, dati opšti podaci o oba projekta posebno, ali odvojeno su obrađene i tema osvetljenja i opremanja (zaštita od sunca, nameštaj, slavine, itd).

Na tagovima ispod pogledajte i druge vezane tekstove na našem sajtu.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;