INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kestrel - električni automobil sa karoserijom od industrijske konoplje

25.08.2010. | CBC News

Grupa kanadskih kompanija u saradnji sa kompanijom iza koje stoji Ministarstvo za energetiku Kanade napravila je prvi prototip električnog automobila karoserijom od konoplje - Kestrel. Testovi prototipa počinju već za par dana a izvodiće ih kompanija specijalizovana za razvoj naprednih materijala i tehnologija, Motive Industries.

Napomena: Ovim tekstom još jednom bismo želeli da vam skrenemo pažnju na industrijsku konoplju kao materijal sa brojnim prednostima - na linku na kraju potražite i tekst o primeni konoplje za gradnju kuća u Velikoj Britaniji - materijal Hemcrete.

Predviđeno je da automobil prevozi vozača i tri putnika, maksimalnom brzinom od 90km/h, sa autonomijom rada baterije od 40 do 160km pređenog puta do narednog punjenja, zavisno od tipa baterije. Tim koji stoji iza ovog automobila za sada je objavio samo ovu ilustraciju iznad, čuvajući mnoge detalje u tajnosti.

Karoserija automobila biće napravljena od kompozitnog materijala otpornog na udare, i to od konoplje, biljke iz porodice kanabisa. Materijal proizvodi vladina kompanija Alberta Innovates-Technology Futures od sirovine iz Vegervila, Alta.

Kestrel je jedan od pet automobila koji nastaju u okviru projekta Eve, posvećenog široj upotrebi automobila na električni pogon. Prvih 20 automobila trebalo bi da bude isporučeno već sledeće godine.

Sve prednosti konoplje

Pre pola veka Henri Ford je već pravio automobile od konoplje, ali njena zabrana u SAD potisnula je ovu biljku iz industrijske proizvodnje u korist fiberglasa, kompozita, pamuka, čelika i drugih materijala. Naravno, ovi materijali zahtevaju daleko skuplje procese u kojima se troši više energije i koriste štetnije supstance.

Konoplja ima dva puta jača vlakna od drugih biljaka, ne zahteva puno navodnjavanja i upotrebu pesticida, a takođe i dobro uspeva u Kanadi. Od ove biljke pravljena su jedra kojim su moreplovci osvajali svet vekovima, ali i prve originalne Levi`s farmerke.

Ono u šta se proizvođači automobila od konoplje posebno uzdaju jeste to što je ova biljka zabranjena u SAD, ali samo u sirovom, ne i u prerađenom stanju.


Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;