INFONET-468X60-BANNER

Kompanija EnSol razvija transparentne fotonaponske filmove za instalaciju na prozorska stakla

10.08.2010. | Daily Mail

Norveška kompanija EnSol AS, u saradnji sa univerzitetom Liecester, razvila je jedinstveni film za stakla za koji se nada da će biti spreman za komercijalno tržište do 2016. godine. Vođa tima, profesor Chris Binns o ovoj tehnologiji kaže:

- Jedna od ključnih prednosti jeste što je film transparentan i može se postaviti na prozorska stakla čime prozori postaju i generatori električne energije.

proizvedeni nanokristali u saradnji univerziteta Leicester i kompanije EnSol AS pod elektronskim mikroskopom

- Naravno, i na druge delove fasade takođe mogu biti postavljeni ovi filmovi. To se može uraditi na običnim fasadnim pločama ili panelima, ili čak na klasičnom crepu za pokrivanje krovova.

Profesor Binns, sa univerziteta Leicester, dodaje da je tehnologija razvijena u kompaniji EnSol i da se zasniva na primeni nano-jedinica koje mogu biti proizvedene u Leicester-u.

- Zapravo, zahvaljujući inicijalnim investicijama kompanije, sa opremom koju sad imamo na univerzitetu namenjenu za razvoj ove tehnologije, mi danas možemo da pravimo manje količine neophodne za prototipove.

Najveći problem leži u osnovnim principima: solarne ćelije moraju da apsorbuju svetlost, a sa druge strane, prozori moraju da ostanu transparentni uz minimalno zasenčenje.

S obzirom da je ovo veoma tanak film koji može da prekrije velike površine, tim koji radi na njegovom usavršavanju za komercijalnu upotrebu nada se da će moći da postane jeftiniji i od instalacije klasičnih fotovoltažnih panela. Ovaj film bi se instalirao na prozore, fasadne elemente ili elemente za pokrivanje već u procesu njihove proizvodnje.

- Film bi se mogao koristiti i u drugim industrijama, na primer, za proizvodnju automobila. Na ovaj način mogao bi se dobiti deo električne energije od solarnog zračenja.

Film se sastoji od metalnih nanočestica povezanih transparentnom kompozitnom mrežom. Portparol kompanije EnSol AS kaže:

- Osnovni ćelijski koncept je postavljen i napravljen i sada se istraživanje u ovom projektu svodi na sistematsko usavršavanje tehnologije kako bismo postigli 20 ili više procenata efikasniji film iste površine.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;