INFONET-468X60-BANNER

Podovi i podne obloge - vrste, materijali, primena i mogućnosti

13.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Podovi i podne obloge po prirodi svog položaja jesu površine u objektima koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene od kvalitetnih, zdravih i dugotrajnih materijala...

Podovi

Pored opštih uticaja u enterijeru: sleganje objekta, vlažnost ili UV-zračenje koje prodire u objekat, podovi više od drugih površina trpe i pokretno opterećenje, habanje, prljanje, agresivne supstance (sredstva za higijenu ili ulja iz motornih vozila u industrijskim pogonima), itd.

Pored osnovnih funkcionalnih karakteristika, podovi treba da poseduju i određene estetske odlike i u tome leži glavni problem: kako što duže zadržati prvobitni izgled površine koja trpi veoma agresivne uticaje, a pri tome koristiti zdrave materijale i završnu obradu?

Podovi i podne obloge

Tehnologija izrade napreduje, materijali za podove menjaju se, a primena novih rešenja teče dinamičnije nego što je to slučaj, na primer, sa završnom obradom zidova. Ko bi pre petnaest godina rekao da ćemo parket u stanovima zameniti, ne samo laminatima, već i takozvanim hladnim podovima kao što su keramičke pločice ili kamen? Ko bi rekao da ćemo podove industrijskih hala, umesto od betona, izrađivati od polimera? Upravo to se dogodilo, i dogodilo se brzo.

Nije u pitanju samo cena (čak nije uvek niža), razloga je više. Jednostavnost ugradnje daje prednost laminatima u odnosu na parkete jer uz osnovno znanje i malo veštine mnogi se odlučuju da sami ugrade laminat na čemu postižu dodatne uštede. Laminat je otporniji na grebanje i prljanje, jednostavniji je za postavljanje i održavanje, a neki laminati imaju furnir od prirodnog drveta kao završnu obradu ili klik sistem.

Podovi od bambusa

Samoliveni podovi takođe pojednostavljuju ugradnju, a materijali od kojih su izrađeni imaju bolje karakteristike od običnog betona ili klasične cementne košuljice.

Takođe, ne predstavlja nikakav problem da savremeni pod liven na licu mesta bude jarkih boja, kombinacija boja i oblika ili natpisa.

Danas u samom podu mogu biti iscrtani pravci kretanja poput ulica na tepihu za dečiju sobu ili šeme kretanja u javnim objektima. Ovo nisu površinski crteži i habanje i poliranje ne dovode do brisanja.

Podovi za kupatila

Tako pod dobija novu ulogu: u bolnicama i javnim zgradama možete pratiti liniju jedne boje i lako pronaći odeljenje koje vam treba, u industrijskim pogonima koridor za prolaz teretnih vozila i kranova biće dodatno naglašen što povećava bezbednost, itd. Svako oštećenje ovakvog poda lako se popravlja tako da ne ostavlja nikakvog traga.

Nove tehnologije utiču i na trendove pa se danas podna obloga koja je 1980-ih kod nas imala status socijalnog poda – linoleum, smatra praktičnim, kvalitetnim i dobrim estetskim rešenjem, a mnoge vrste linoleuma, s razlogom, spadaju u luksuznije obloge. Ko bi i to rekao? I to se dogodilo.

Laminatni pod

Čak i kada se ipak opredelite za puno drvo, danas su dostupne tehnologije obrade drveta koje u velikoj meri poboljšavaju njegove karakteristike: dugotrajnija boja, otpornost na habanje, vlagu i vodu, zaštita sredstvima neutralnim po zdravlje čoveka i okolinu, itd.

Dodatno, sečenje parketa CNC mašinama ipak je donekle širem krugu kupaca učinilo pristupačnijim i mozaik parkete.

Ugradnjom cevnih instalacija pod prestaje da bude prosta obloga međuspratne konstrukcije i postaje integrisani deo sistema za grejanje i hlađenje prostora.

Svetsko udruženje za podove i podne obloge - WFCA (World Floor Covering Association) na svom sajtu pruža brojne informacije kupcima, arhitektima, dizajnerima koje im mogu pomoći u odabiru podova i podnih obloga prilikom uređenja prostora. Posetite sajt WFCA - www.wfca.org

 

Razvoj tehnologije završne obrade podnih obloga omogućio je da betonski pod izgleda kao kameni, drveni ili pod od opeke, da keramičke pločice imaju površinski sloj od prirodnog kamena u vidu mlevenog praha ili tankog furnira, itd. Dakle, danas više nije važno kako želite da vam pod izgleda i čemu treba da služi. Danas možete dobiti više, nekada suprotstavljenih, osobina u jednom proizvodu.

Ponuda proizvoda za podove pruža i druge mogućnosti: ne morate menjati stari oštećeni parket ili sklanjati parket ako želite da u jednom delu prostorije ugradite kuhinju ili kupatilo, već ga možete prekriti linoleumom sa šarom parketa ili kamena, ili pak, laminatom.

Podovi rustik

Ne mora više biti nikakve posebne razlike poda dnevne sobe i poda terase, oba mogu biti načinjena od drveta, kamena, keramike, a granica između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora postaje transparentnija i vizuelno potisnuta...

Ne treba zaboraviti ni ponude tepisona, tepihe od recikliranih materijala, ali i posebno zanimljivog rešenja koje možete postaviti na terasi i u stanu – veštačku travu.

Pod u kupatilu

Međutim, jedno treba imati na umu: potreba da podovi pomire estetsko (boje i teksture) i funkcionalno (higijena i habanje) nekada je iziskivala primenu veoma štetnih supstanci čija isparenja ugrožavaju zdravlje čoveka. Danas to ne mora biti slučaj iako najčešće i dalje jeste. Možda bi bilo dobro povesti računa i tražiti od proizvođača sertifikat koji tvrdnju o neškodljivosti potvrđuje.

Tehnologija izrade podova, pre nego druge u građevinarstvu, briše granice prirodnog i veštačkog, napravljenog i naštampanog, skupog i povoljnog, održivog i neodgovornog, unutrašnjeg i spoljašnjeg, starog i novog, toplog i hladnog...

Podovi u kuhinjama

Vrste podova i osnovne karakteristike

Podove možemo deliti po materijalu (drveni, betonski, itd), načinu izvođenja (npr. samoliveni), obliku elemenata (parket, brodski pod), ili po raznim drugim osobinama (topli, higijenski, otporni na habanje, vodootporni, plivajući, itd).

Kao i svaka podela ni ova ne može biti savršena pa ćemo, umesto prostog indeksiranja, kroz osnovnu podelu isključivo po materijalima podsetiti na osnovne tipove podova i neke prateće karakteristike primene, postavljanja i korišćenja, kao i na mnogobrojne mogućnosti prilagođavanja poda arhitekturi objekta.

Zvučna izolacija podova

Kao površina predviđena za kretanje podovi u velikoj meri utiču na akustični komfor u zgradama. Pored cevnih instalacija i spoljašnje buke, prenos zvuka preko podova najviše doprinosi buci u nekom prostoru. Iz tog razloga se primenjuju plivajući podovi, tj. podovi koji nemaju direktan kontakt sa samom konstrukcijom (zidovima ili međuspratnom tavanicom).

Ispod poda, tj. ispod cementne košuljice, postavlja se izolacioni sloj koji apsorbuje udare (korake, kretanje vozila, vibracije zvučnika audio uređaja, kućne tehnike, itd). Takođe, ne dozvoljava se direktan kontakt košuljice sa zidovima pa se XPS-om ili drugim materijalom distancira od zida već u toku livenja (za oko 1cm). Ovo rastojanje se zatim „sakriva“ lajsnama.

Nakon relativno rešenih pitanja termoizolacije i hidroizolacije, tj. razvijanja pouzdanih sistema i materijala koji zadovoljavaju zahteve dugotrajnosti i kvaliteta, na red je došla zvučna izolacija. Pred sam početak krize 2007. godine sve više se pričalo o akustici kao novom izazovu građevinarstva, i svakako da će decenija pred nama biti dobrim delom obeležena upravo ovim problemom...

 

Podovi od drveta

Razvoj tehnologije svakim danom briše granicu između podova od masivnog prirodnog drveta i kompozita na bazi drveta kakvi se proizvode uz pomoć najsavremenijih tehnologija i čine sintezu najboljih karakteristika drveta i veštačkih materijala. Sa druge strane i potpuno prirodno drvo tretirano je i obrađeno tako da mu se poboljšaju karakteristike i približe veštačkim materijalima.

Pod od bambusa

Podove od dasaka (brodski pod) još od 19. veka počeli su da zamenjuju parketi, čija je upotreba prevagnula tokom 20. veka. Ovo se desilo pre svega zahvaljujući potrebama masovne gradnje: parket se mogao lepiti na cementnu košuljicu bez dodatne potkonstrukcije (roštilja) a manje dimenzije nisu iziskivale drvo posebno visokog kvaliteta.

Dimenzija komada parketa smanjivala se sve do veličine lamel parketa kakvi su postavljani u stanovima kod nas 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, da bi se danas trend ponovo kretao prema većim elementima i kvalitetnijim vrstama drveta za ovaj tip poda.

Pod od mozaik parketa

Posebno popularni poslednjih godina jesu parketi od drveta iz tropskih predela, pre svega od bambusa. Ovi parketi, pored egzotičnog izgleda i kvaliteta, apsolutno su konkurentni i sa cenom, a težnja ka primeni održivih materijala daje im dodatnu prednost na tržištu. Dovoljno je reći da je drvetu potrebno oko 30 godina da postigne punu zrelost, dok za isti taj period može da se uzgoji šest generacija kvalitetnog bambusa.

Zanimljivu ponudu parketa predstavljaju i mozaik-parketi. Kombinacija različitih vrsta drveta daje podu dve ili više nijansi, a različitim oblicima elemenata postižu se zanimljivi estetski efekti u podu. Nekada su ovakvi parketi bili prisutni samo u javnim objektima ili najluksuznijim stanovima a danas su dostupniji većem broju kupaca.

Podovi za spavaće sobe

Međutim, veliki udeo tržišta drvenih podova u poslednjoj dekadi preuzeli su laminatni podovi načinjeni od drvenih kompozita.

Podovi od drvenih kompozita su u većoj ili manjoj meri slični prirodnom drvetu. Laminatni drveni podovi vrlo brzo su preplavili tržište zahvaljujući jednostavnosti postavljanja, praktičnosti, težnji ka očuvanju prirodnih resursa i naravno – ceni.

Brzom prodoru i uspehu laminata na našem tržištu doprineo je i dugi niz godina u kojima je praktično nemoguće bilo kupiti kvalitetan parket (i drvo za druge namene). Najveći problem je bio taj što su rezerve osušenog drveta bile iscrpene tokom 1990-ih godina pa je parket prodavan sa previsokim procentom vlage. Podovi od ovakvog parketa praktično su neupotrebljivi i vrlo brzo bi dolazilo do velikih deformacija (podizanja ili rasušivanja poda).

Keramičke podne pločice

Kada se tome doda da je kod nas moguće sresti izvedene podove od čamovine ili jelovine na kojima zbog mekoće tih vrsta drveta ostaje trag potpetice ili nogice nameštaja onda je jasno zašto je naše tržište izgubilo poverenje u skupi parket i prihvatilo laminate, oprostivši im određene mane (pomalo veštački zvuk i osećaj pri dodiru).

Ipak, čini se danas da njihov početni uspeh jenjava i da se korisnici sve rađe vraćaju prirodnijim varijantama u enterijeru.

Sa druge strane, kompoziti na bazi drveta rado se koriste za spoljašnje površine: terase, bašte kafića, palube splavova i brodova.

Podovi za spavaće sobe

Kombinacija prirodne sirovine i vezivnih polimera čini odličnu podnu oblogu kakva se koristi i na palubama prekookeanskih jahti gde trpi slanu vodu i ekstremne vremenske uslove.

U Sjedinjenim Američkim Državama uobičajeno je da se podovi izrađuju i od OSB-a preko kojih se može (ali ne mora) postaviti samo podna obloga (tepih, etison, itd). Iako je ovo ispod uobičajenih standarda kod nas, pod vikendice, kućice za pecanje ili adaptiranog potkrovlja možete rešiti na ovaj način sa svega nekoliko komada ploča.

Prednosti upotrebe OSB ploča za podove jesu cena, higijena (malo spojnica), brzina postavljanja i pouzdanost materijala.

Međutim, treba imati u vidu da se u SAD strogo kontroliše sastav materijala i prisustvo štetnih supstanci (VOC – isparljive organske materije).

Iz tog razloga trebalo bi da OSB (ali i drugi srodni materijali poput iverice) za primenu u enterijeru ima sertifikate koji potvrđuju neutralan uticaj na zdravlje ljudi.

Značaj kvaliteta materijala u industriji podova vidi se i po posebnoj pažnji koju ovoj temi posvećuje Agencija za zaštitu životne sredine iz SAD - EPA. Na ovom linku možete pogledati jedan njihov dokument posvećen održivim podovima u zdravstvenim institucijama - http://earth1.epa.gov/region9/waste/p2/pdf/flooring-final-071126.pdf

 

Podovi od keramike, kamena i betona

Ploče, pločice, mozaik... razlika je jedino u veličini površine pojedinačnog komada. Podovi od pločastih elemenata mineralnog porekla druga su najčešća površina po kojoj hodamo u zgradama. Mogu se izrađivati od kamena, gline, stakla, keramike, betona...

Podovi od keramike

Sve su češće i kombinacije: keramičke pločice sa glazurom od mlevenog kamena, betonske ploče sa recikliranim staklom kao agregatom, laminati sa furnirom od prirodnog kamena ili keramike...

Sve češća primena podnih sistema za grejanje i hlađenje prostora doprinosi i rasprostranjenoj upotrebi ovih podova. Cevi sistema predaju temperaturu cementnoj košuljici, ona podu, a pod prostoriji.

Pod od keramičkih pločica

Mineralni materijali idealni su za ove podove jer, zahvaljujući svojoj velikoj gustini, kao i cementna košuljica predstavljaju termalnu masu koja akumulira toplotnu energiju i na taj način pozitivno utiče na komfor.

Sa druge strane, drveni pod iznad podnog grejanja ponaša se kao toplotni izolator zbog čega bi bila umanjena efikasnost sistema. Dodatno, neposredan dodir sa izvorom toplote (cementnom košuljicom u koju su smeštene cevi) negativno bi uticao na parket (rasušivanje i razdvajanje spojnica). Prednosti ovih površina u odnosu na parket, pored navedenog, jesu i jednostavnije održavanje i dugotrajnost.

Pod od parketa

Ipak, treba imati na umu da će pločice sa lameliranom završnom obradom ili glazurom imati kraći rok trajanja od pločica koje su od homogenih materijala (kamena, glinena, keramička ploča) jer će ove druge ostati iste i kada se od upotrebe izliže površinski sloj.

Od podova livenih na licu mesta od mineralnih materijala svakako treba pomenuti teraco – jedan od najrasprostranjenijih podova prepoznatljiv po kombinaciji crnog i belog kamenog agregata.

Podne keramičke pločice

Teraco pod se nakon postavljanja polira specijalnim mašinama, lako se održava jer čini homogenu površinu i pogodan je za javne zgrade, stepeništa, terase, itd.

Samoliveni podovi od betona koriste se u industrijskim objektima, a nekadašnje mane danas se u velikoj meri mogu otkloniti uz pomoć specijalnih materijala za impregnaciju koji poboljšavaju vodootpornost i kvalitet površinskog sloja betona.

Specijalni aditivi pospešuju i reonizaciju (tečenje) betona, pa je nivelacija prilikom postavljanja jednostavna kao i kod polimernih podova.

Jednostavnija je i rekonstrukcija podova od betona livenih na licu mesta dodatkom specijalnih betona i epoksida na mestu oštećenja kao i dodavanjem tankog površinskog sloja koji na sebe preuzima negativne uticaje habanja i agresivnih supstanci.

Još o podovima...

Kao i u drugim oblastima građevinarstva, ništa nije crno-belo i trik je pronaći najadekvatnije rešenje. Bez obzira na održivost bambusa, pitanje je da li njegov transport desetinama hiljada kilometara predstavlja odgovornije rešenje na tržištu Srbije od primene domaćeg drveta. Pa opet, šta kupcu garantuje da parket domaće proizvodnje ima odgovarajuće osobine? Zašto imamo više poverenja u uvezeni parket, makar iz Indonezije, nego u domaći jasenov? Zašto lošom pripremom i izvedbom izuzetan materijal načinimo neupotrebljivim?

Laminatni podovi

Da li je naša industrija sposobna da se odgovornim ponašanjem prema tržištu izbori za svoje brendove? Sve dok majstori pristaju da postavljaju pod od obične jelovine – ne. Da li je sposobna da primeni specifične tehnologije kojima se može dobiti prepoznatljiv proizvod? Dok izvozimo trupce i uvozimo gotove proizvode na bazi otpadaka drveta – ne. Da li je naša industrija sposobna da se izbori za svoje kupce? Dok god se bori za kratkoročne ciljeve – ne.

 

Podovi od polimera

Podove od polimera krase elastičnost i dugotrajnost, a nemaju ograničenja ni u pogledu izbora boja i ukupnog vizuelnog doživljaja poda. Ovi podovi danas ne predstavljaju samo zaštitni sloj betona koji čini osnovu poda jer su poslednjih decenija razvijeni materijali koji odlično trpe sve negativne uticaje a lakše ih je popravljati u slučaju oštećenja, i to tako da razlika stare i nove površine bude neprimetna.

Ovo nije slučaj samo sa livenim podovima već i sa raznim oblogama koje se mogu ukrojiti na licu mesta i zalepiti po spojnicama tako da čine jednu neprekinutu površinu dizajniranu prema želji projektanta enterijera.

Zbog navedenih karakteristika polimera koji se primenjuju za izradu podova njihova primena nema ograničenja.

Pogodni su za spoljašnju i unutrašnju upotrebu, za prostore u kojima se zahteva visok stepen higijenskih uslova, za industrijske i javne objekte, ali i za stambene prostore.

Podovi liveni na licu mesta

Već smo pomenuli da postoji direktna veza između broja spojnica i higijene poda. Podovi liveni na licu mesta otklanjaju bilo kakvu pojavu spojnica u podu i idealni su za prostore koji zahtevaju posebne karakteristike funkcionalnosti i viši stepen higijenskih uslova: škole, bolnice, prostorije za pripremanje hrane, objekti prehrambene i farmaceutske industrije, skladišta...

Podna keramika

Teraco podovi, izrađeni od drobljenog kamena i zatim polirani, mogu se nazvati pretečom savremenih podova livenih na licu mesta.

Posebno se izdvajaju samoliveni podovi: jednostavni za održavanje, odličnih mehaničkih karakteristika, postojanosti i estetike. Danas se uspešno primenjuju mnoga rešenja koja poboljšavaju osobine običnih betonskih podova. Dodavanjem praškastih materijala na izliveni svež beton postižu se bolje hidroizolacione karakteristike betona, to jest produžava se njegov vek trajanja, beton se može bojiti, može mu se dodati željena tekstura...

Keramičke podne pločice

Ostalo o podovima

Naravno, spisak podova ne završava se gorenavedenim tipovima. Zavisno od želja investitora i projektanata, podovi mogu biti i od utabane zemlje, stakla ili metala...

Keramika podna u kuhinjama

Pomenuli smo značaj poda u sistemu sa cevnim instalacijama za grejanje i hlađenje prostora, ali pod je takođe važan za prirodno osvetljenje i kvalitet vazduha u prostoriji. Ukoliko zonu poda ispred prozora ili zastakljenih vrata ne pokrijemo nekom tkanom podnom oblogom, lakiran parket ili keramičke pločice pojačaće odsjaj prirodnog svetla dalje u prostoriju. Treba pronaći sredinu između mat površina i previsokog sjaja koji može biti neprijatan koliko i ugušeno prirodno svetlo.

Pod može biti rešen i kao prirodni travnjak ili vodena površina prekrivena staklom na metalnoj ili drvenoj konstrukciji.

Podovi u kupatilu

Šara na samom podu može zameniti šaru podnih obloga. Najpoznatiji primeri su podni mozaici od parketa ili kamenih ploča koje se seku CNC mašinama u bilo koji oblik.

Podne obloge

Pomenuli smo da je veoma teško pomiriti estetiku i funkciju poda tako da nema štetnih isparenja zbog prisustva supstanci koje treba da obezbede željene karakteristike: boje, lepkovi, aditivi... Iako se sve češće podne obloge prave od recikliranih materijala, i dalje je reč o veoma zahtevnim i agresivnim tehnološkim procesima, a materijali za podove potencijalni su zagađivači životne sredine.

Kupatilske podne pločice

Danas je još uvek svetska vest kada neka podna obloga dobije neki od zelenih sertifikata i to se neće promeniti ni u narednim godinama.

Više o ekološkim karakteristikama tepiha i drugih podnih obloga možete čitati i ovde (na engleskom jeziku) - http://www.greenbuildingadvisor.com/blogs/dept/green-communities/green-your-carpet-life-cycle

 

Ipak, industrija podova napreduje a pritisak propisa i zahteva kupaca sve je veći na svetskom tržištu. Nema sumnje da će tako biti i kod nas. Sa druge strane, svakodnevna otkrića u nauci sve više otkrivaju mehanizme iz prirode koji se mogu primeniti u industriji. Sintetizovne prirodne materije preuzimaju uspešnu formulu koja je nastala tokom miliona godina evolucije, i priroda se, kroz tehnološku interpretaciju, vraća u naše domove, javne i radne prostore.

 

Fotografije korišćene u ovom tekstu preuzete su sa sajta firme Gerflor.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;