INFONET-468X60-BANNER

Jedna kuća jedna priča - Empire State Building

12.07.2010. | Politika

Empire State Building (Empajr stejt bilding) je najviša zgrada u srcu Amerike, koja ima i dokaz da je napravljena od najtvrđe građe...

Kada je na kraju Drugog svetskog rata bombarder B-25 zalutao na Menhetn, udario je u Empire State Building. Zgrada je primila dvomotorni udarac na 79-om spratu. Poginuloje 14 ljudi, šteta je bila milion dolara – i to je bilo sve! Konstrukcija zgrade je izdržala udarac.

Time su više nego potvrđeni snovi John Raskob-a, osnivača giganta američke auto-industrije General Motors-a, da će napraviti najvišu zgradu u Njujorku, a napravio je i dokazano najtvrđu. Raskobove ambicije, zapravo, nisu bile da napravi najvišu nego višu zgradu od ljutog konkurenta Walter-a Chrysler-a, koji se ponosio svojim čedom Chrysler Building-om u srcu Menhetna (na fotografiji u prvom planu, ispred Empire State-a).

Raskob je osnovao akcionarsko društvo i 17. marta 1930. počeo je da gradi neverovatnim tempom – četiri do pet spratova nedeljno. Tajna je bila u novom sistemu gradnje: gotova čelična konstrukcija dovozila se iz oko 500 kilometara udaljene Pensilvanije i na gradilištu samo „šrafila“.

Na uglu 5. avenije i 34. ulice rekordno se podigla gvozdena konstrukcija koja je dobila kamenu oplatu i ličila je svojim ravnim stranama i zašiljenim vrhom na olovku. 102 sprata – 320 metara visine. I mnogo ugrađenih snova.

Finansijski – soliter je bio čista propast. Rentiranje prostora je propalo. Zgrada je bila samo zanimljiv vidikovac. Što je i ostala. Prve godine inkasirali su 2 miliona dolara od poseta na vidikovcu, a to je bilo više nego sva kirija. Koliki su njeni akcionari bili sanjari, dovoljno govori lift između 102. i 86. sprata, koji i danas stoji kao trag propale ideje da se na vrhu zgrade napravi pristanište za diržable. Pa da se putnici diržabla spuste do širokog vidikovca. Ideja je odbačena od strane gradskih vlasti kao opasna.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MLG
MLG
BAČKI PETROVAC
www.mlg.rs

TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;