INFONET-468X60-BANNER

Krađa solarnih panela u SAD svake godine predstavlja sve ozbiljniji problem

31.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Za solarnu industriju 2009. godina bila je još jedna godina obeležena usponom, međutim Jim Witkin, bloger sa sajta New York Times-a koji piše o energiji i okruženju, osvrnuo se na jednu posebno osetljivu temu koja je prisutna i rastuća u ovoj industriji - krađa.

Za samo dve nedelje lopovi su udarili na dve škole u oblasti San Franciska i odneli solarne panele i prateću opremu u vrednosti od 50.000 dolara.

Još od 2008. godine na tržištu solarnih panela poznat je ovaj problem, a od tada krađa solarnih panela sa kuća i javnih zgrada raste proporcionalno rastu novih instaliranih megavata.

SolarInsure, nacionalna brokerska firma koja je specijalizovana za osiguranje sistema za obnovljive izvore energije protiv krađe objavila je da je širom SAD broj zahteva za odštetu povećan za 17% u 2009. u odnosu na 2008. godinu.

Ara Agopian, predsednik SolarInsure-a kaže da je firma prestala da izdaje osiguranja za instalisane sisteme koji nemaju sprovedene odgovarajuće mere obezbeđenja od krađe.

Kalifornija ima najveći broj instaliranih solarnih PV panela, i samim tim, najveći procenat porasta broja krađa - 26% u 2009. godini. Naravno, kako industrija napreduje, poboljšavaju se i sigurnosne karakteristike.

Na primer, GridLock Solar Security, start-up kompanija osnovana pre godinu dana u Santa Rosa-i, Kalifornija, nudi proizvod koji povezuje sve solarne panele u sistemu u jedno sigurnosno kolo povezano sa centralnom jedinicom za nadzor (foto desno).

Kada se makar jedan od panela odvoji iz sistema kolo se prekida, oglašava se alarm, i sistem automatski poziva lokalnu policijsku stanicu. Tim Brown, predsednik firme GridLock kaže da postoji stabilan rast isporuke od kada je proizvod izašao na tržište.

U međuvremenu, još jedna start-up kompanija, Tigo Energy iz Silikonske doline, napravila je dodatak za postojeći solarni sistem koji služi za monitoring i povećanje efikasnosti fotonaponskih (PV) panela.

Čip koji se ugrađuje u panel bežično komunicira sa centralnom kontrolnom jedinicom. Ukoliko dođe do prekida komunikacije panel se automatski deaktivira (prestaje da isporučuje električnu energiju) i dolazi do alarmiranja.

Deaktivirani panel ne može se kupiti online na bilo kojoj lokaciji u SAD bez specijalnog sigurnosnog koda. Čip se na tržištu pojavljuje ovog meseca najavljeno je iz kompanije Tigo.

Takođe, u vezi sa ovim problemom kongresmen iz Nape, Mike Thompson, pripremio je predlog - Solar Technology Roadmap Act trebalo bi da sačini nacionalni registar za serijske brojeve solarnih panela. Predlog je trenutno u Senatu.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;