INFONET-468X60-BANNER

Zelena gradnja obezbeđuje posao i za vreme krize - isplativo i za arhitekte

04.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Zelena gradnja donosi dobrobit i tu je da ostane - ovo je već dugo argument pobornika održive gradnje, a sve češće se ova tvrdnja potkrepljuje dokazima koji dodatno ubrzavaju razvoj ove grane industrije.

- Zeleno građevinarstvo napreduje i već imamo prikupljene podatke širom Sjedinjenih Američkih Država o potvrđenim karakteristikama ovih objekata - kaže Jeff Roberts, jedan od direktora u arhitektonskoj firmi Lucchesi Galati iz Las Vegasa:

- Imaju bolji povraćaj troškova, bolje su za upravljanje i kontrolu, povećavaju produktivnost ako su u pitanju škole ili poslovne zgrade.


Postrojenje za snabdevanje vodom Springs Preserve Waterworks Facility

  • površina: 2.250m²
  • kapacitet rezervoara: 75.000.000 litara
  • cena izgradnje: 26 miliona dolara
  • karakteristike: 10 velikih pumpi, kontrola vode, podzemni rezervoar za pitku vodu, izložbeni deo za posetioce i parking prostor na krovu
  • zanimljivosti: posetioci ulaze u zgradu kroz betonsku cev prečnika 3,6m poput one kroz koju i teče voda iz postrojenja ka korisnicima.

Zelena gradnja sada počinje da zauzima mesto koje je u SAD početkom 1990.-ih imala tema pristupa za osobe sa invaliditetom. Tada je donešen zakon da zgrade moraju imati obezbeđen pristup za invalidska kolica. Tako zelena gradnja danas predstavlja prihvaćen standard i kreće se ka tački gde energetska efikasnost postaje deo zvaničnih propisa.

Zelene zgrade danas se rade toliko rutinski da lako postižu uštede vode i energije za 10 do 25% u odnosu na standardnu gradnju. Za zgrade sa posebno visokim karakteristikama cena se kreće od 5 do 10 procenata više u izgradnji, ali čak i kod takvih primera dodatni trošak se otplaćuje za najviše 10 godina.

- Svi podaci dokazuju da ova vrsta gradnje nije prolazni trend kako neki još uvek misle - kaže Roberts - Danas po istoj ceni možete ispuniti osnovne standarde koji će vaš objekat svrstati u zelenu gradnju.

Firma Lucchesi Galati radila je zelene projekte i pre velikog buma koji je nastao od 2006. godine, kao što su na primer Las Vegas Springs Preserve master plan i Desert Living Center and Gardens. U okviru projekta Springs Preserve predviđene su dve zgrade napravljene od bala slame i dve zgrade od nabijene zemlje (fotografija niže u tekstu). Naselje ima solarne kolektore za zagrevanje vode i postrojenja za tretman otpadnih voda na licu mesta, a projektovali su i postrojenje za proizvodnju pitke vode (foto gore).

- Bez obzira na tip projekta postoje mogućnosti da se napravi dobra zgrada: sa više prirodnog svetla, manjom potrošnjom vode i sirovina, i bez VOC materija (vidi tabove ispod teksta) - kaže Roberts i zaključuje:

- Mislim da reč "održivost" više nije dovoljna. To znači da nameravamo ostati gde smo, a mislim da moramo da primenjujemo dizajn koji će čuvati i regeneristi okruženje.


Springs Preserve - zid od nabijene zemlje
više fotografija na linku na kraju teksta

Jedan od projekata ovog biroa je i Centar za posete Fish and Wildlife Service, oko 70km severno od Las Vegasa, dok je za projekat istog tipa u Calabasas-u, Kalifornija, pobedio na konkursu na kojem je učestvovalo preko 80 projektnih rešenja.

Prestanak gradnje u Las Vegasu od početka krize teško su podnele mnogi arhitektonski biroi iz tog grada. Međutim, firma Lucchesi Galati zadržala je svih 25 zaposlenih zahvaljujući opredeljenju za zelenu gradnju koje joj je donelo poslove u Kaliforniji.

Pored trenutne krize, firma smatra i da je orijentacija na poslove van Las Vegasa važna jer u tom gradu nema mnogo objekata koji će u narednim godima morati da podležu rekonstrukciji u cilju energetske efikasnosti.

Naravno, u Las Vegasu mahom se govori o novim zgradama, dok države kao što je Kalifornija, u narednom periodu želi da podigne stepen energetske efikasnosti svojih zgrada i ovde će svakako biti puno posla u narednom periodu.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;