INFONET-468X60-BANNER

Tipovi proizvoda za oblaganje hladnih krovova ocenjeni od strane CRRC-a

06.02.2010. | CRRC

CRRC objavljuje rezultate testova proizvoda za hladne krovove na internetu (online) u katalogu - Rated Products Directory.

Ovaj katalog je dostupan svima, potpuno besplatno, i dozvoljava mogućnost upoređivanja izmerenih SR i TE vrednosti za različite tipove proizvoda ili jedan tip proizvoda različitih proizvođača.

Hladni krovovi su oni koji reflektuju sunčevu toplotu i emituju apsorbovanu temperaturu nazad u atmosferu. Krov doslovce ostaje hladniji i smanjuje količinu toplote koju prenosi u objekat na kom se nalazi.

Napomena: više o CRRC i načinu ocenjivanja proizvoda za hladne krovove u tekstu Hladni krovovi - uvod, prednosti, saveti i proračun uštede energije (CRRC) - link na kraju ovog teksta.

Tipovi proizvoda za pokrivanje/oblaganje krovova koje ocenjuje CRRC

Krovovi izvedeni na licu mesta (Built-up Roofing - BUR) - uključuju uglavnom asfaltne i katranisane krovove. Sastoje se od nekoliko slojeva asfalta i izolacije koji se postavljaju na licu mesta.

Mogu biti pokriveni dodatnom oblogom (capsheet - membrane, folije, itd.) ili drugim materijalom (npr. šljunkom - tada ne mogu biti hladni krov, objašnjenje u daljem tekstu). Proizvodi za hladne krovove na ovom principu koji su izlistani u CRRC katalogu odnose se na karakteristike završne obloge krova.

Tečni krovni pokrivači (Foam Roof Systems) - mogu se podeliti u dve kategorije: primenjene na licu mesta (field-applied) ili fabrički izvedene (factory-applied).

Tečni krovni pokrivači koji se primenjuju na licu mesta slični su završnoj obradi krova koja se primenjuje na licu mesta (premazima). Oni se nanose u tečnom obliku (sprejom ili četkom) i očvršćavaju na licu mesta pretvarajući se u krovnu oblogu. Zatim se primenjuje dodatni sloj za bolju refleksiju ukoliko sam proizvod nema dovoljno dobre karakteristike da bi bio hladan krov (pogledati na fotografijama).

Tečni krovni pokrivači za hladne krovove izvedeni u fabrici na gradilište stižu zapravo kao kruti paneli koji su presvučeni slojem za refleksiju.


asfaltni krov izveden na licu mesta


beli krovovi najlakše postaju hladni krovovi


Metalni proizvodi za oblaganje krovova (Metal)- metalni limovi i sendvič paneli za pokrivanje i oblaganje krovova široko su zastupljeni i na tržištu Srbije. Metalne krovne obloge mogu izgledati kao crep, imati polukružne i nepravilne oblike…

Dostupni su u širokom spektru boja i tekstura, a završna obrada metala može biti takva da, bez obzira na boju krova, on ima odlične karakteristike refleksije i emisije - čak i kada je u veoma tamnim tonovima.

Nove tehnologije uspele su da klasičnim premazima dodaju aditive koji u velikoj meri poboljšavaju karakteristike metalnog krovnog pokrivača. Tako standardni metalni proizvod, sendvič panel, profilisani ili ravni lim, mogu imati znatno bolje karakteristike i od običnog krova napraviti hladan krov samo ukoliko je završna obrada kvalitetnija.

Bitumenski krovovi (Modified Bitumen - mod bit) - isporučuju se uglavnom u trakama od bitumena (asfalta ili katrana), pomešanog sa plastičnim masama i impregniranog drugim materijalima, a zatim im se dodaje završna obrada. Kao što je to slučaj kod krovova koji se postavljaju na licu mesta (koji takođe sadrže asfalt), sposobnost ovih krovova da postanu hladni krovovi zavisi od karakteristika završne obrade.


zbog svoje mase crep sam po sebi ima karakteristike hladnog krova


bitumenski krov


Ostali materijali - u ovu kategoriju CRRC smešta sve krovne obloge koje se ne mogu svrstati u prethodno navedene grupe proizvoda. Na primer, roof surfacing system, a rubber membrane, stucco, roll roofing and a few others.

Šindra, crep i ploče (Shingles, Slate, or Tile) - sva tri tipa proizvoda zasnivaju se na istom konceptu - elementi koji zajedno formiraju krovni pokrivač.

Asfaltna šindra je uobičajena za stambene objekte, naročito zbog svoje relativno niske cene, jednostavnosti ugradnje i manjeg opterećenja za krovnu konstrukciju i ceo objekat.

Crepovi i ploče dostupni su u različitim bojama, oblicima i teksturama. Ovi proizvodi zbog svoje velike mase, u odnosu na druge tipove proizvoda za pokrivanje krovova, imaju toplotne karakteristike koje same po sebi doprinose uštedi energije nezavisno od karakteristika refleksije ili emisije toplote.

Krovne obloge (Roof Coatings) - mogu takođe biti podeljene u dve kategorije: one koje se postavljaju na licu mesta (field-applied) ili one koji se postavljaju u fabrici (factory-applied).

Krovne obloge koje se postavljaju na licu mesta instaliraju se direktno na krov, bilo na novi krov ili preko stare obloge. Oni mogu biti postavljeni preko bilo čega dok god je napravljen pravilan izbor obloge.

Krovne obloge koje se postavljaju u fabrici su zapravo one koje se primenjuju na metalnim proizvodima za pokrivanje krovova ili su u pitanju posebne glazure na crepovima.


tečni krovni pokrivač


akrilni premaz za hladni krov


Krovne membrane (Single-Ply) - napravljene su od polimera (TPO, PVC, EPDM, itd). Postavljaju se u jednom sloju na ravne, ali i kose krovove. Mogu se postavljati na krov tako da ih drži samo sopstvena težina, ili mogu biti pričvršćeni za krov mehanički ili lepkovima.

Postoje dva osnovna tipa membrana:

  • Termoset (Single-Ply-Thermoset) - kao što su EPDM ili Hypalon - ovi materijali ne mogu biti vareni jer bi to promenilo njihove fizičke karakteristike, i umesto toga, oni se spajaju lepkovima, trakama i zaptivačima
  • Termoplastične (Single-Ply–Thermoplastic - kao što su TPO, PVC, itd. - ovo su fleksibilne krovne membrane koje se sastoje od plastičnih polimera. Spajaju se varenjem, i najveći broj ovih membrana dostupnih na tržištu ima u sebi i dodatno ojačanje (obično od poliestera ili fiberglasa).

PVC (polivinil -hlorid - polyvinyl chloride) je sintetički polimer koji se proizvodi od vinil-hlorida. Skuplji je od TPO membrana, ali je izdržljiviji i predstavlja prirodnu protivpožarnu barijeru (fire-retardant).

TPO (termoplastični poliolefin - thermoplastic polyolefin) je vrsta polimera koji mogu da sadrže i protipožarne aditive ili UV apsorbere.


krovna membrana


zeleni krovovi i krovovi sa šljunkom ne spadaju u hladne krovove

Tipovi krovnih pokrivača koji trenutno nisu uključeni u CRRC program za ocenjivanje:

Krovovi sa balastom (Ballasted Roofs) - krovni sistemi koji imaju vodonepropusni sloj (npr. polimernu membranu ili bitumesku oblogu), ali preko nje je postavljen težak materijal - balast. Balas je uglavnom šljunak ili obloga od betonskih ploča.

Zeleni krovovi (Green roofs, garden roofs, vegetated roofs) - krovovi koji kao završni pokrivač imaju sloj vegetacije. Iako tehnički ovi krovovi nemaju karakteristike visoke refleksije, zeleni krovovi obezbeđuju slične uštede i umanjuju efekat vrelih ostrva kao što je to i kod hladnih krovova.

Oni takođe apsorbuju vodu, sprečavajući da atmosferske vode odlaze u kanalizaciju (što je jedna od najznačajnijih tema zelene gradnje u SAD). Sve u svemu, zeleni krovovi su nešto sasvim drugo u odnosu na hladne krovove i nisu uključeni u ocenjivanje CRRC-a.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;