SIL CLUB
SIL CLUB
24400 SENTA, SRB
KUKUČKA 2/1

024 815 182
069 1815 182
024 815 182
ZSOLT HÉZSŐ

SIL CLUB

Živica okvir i granica

Odaberite eko ogradu od brzorastućih sadnica za ČUDESNU ŽIVU OGRADU. Jeftina, lepa, funkcionalna i doživotna.

Živice su važan element svake bašte. One su okvir i granica, pozadina i kulisa. Zbog svega toga treba voditi računa o izboru vrste, što naravno zavisi od uslova staništa, ali i od vaših očekivanja u pogledu gustine, visine i njihovih estetskih karakteristika.

Na našem tržištu postoje četinarske zimzelene i listopadne vrste koje se koriste za žive ograde. Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Odnedavno je kod nas dostupna i jedna od veoma prilagodljivih i brzorastućih vrsta, listopadni turkmenistanski brest (Ulmus pumila celer). On se odlično pokazao u živim ogradama u Americi, kao i u nekim zemljama u našem okruženju. Raste veoma brzo i kompaktno.

Višegodišnja listopadna biljka – turkmenistanski brest (ulmus pumila celler) specifična je zbog brzog rasta. Godišnje izraste 1,2-1,4 metra, za dve godine može da dostigne visinu 2-3 metra. Sadnja ovih biljka moguća je u svim vrstama zemljišta i dobro trpi čak i neobrađeno tlo. Otporna je na sve vremenske uslove. Nije previše zahtevna za negu i izuzetno lako se održava. Sadi se u dubinu oko 40 cm, na razmak od 20-25 cm, zavisno da li se sadi jednoredno ili cik cak. Ukoliko se više zaliva, brže će napredovati. Prvih meseci nakon sadnje neophodno je orezivanje novih grančica na dužinu oko 10cm, kako bi se biljka što više razgranala i ojačala. Na taj način njeni zeleni, sitni listovi formiraju gustu živu ogradu, čime se stvara odlična zaštita od prašine i buke. Aranžman i oblik zavise isključivo od vaše mašte, jer se mogu fazonirati u raznim stilovima.

Ove biljke se mogu zasaditi i pojedinačno. Možete ih oblikovati po želji i na taj način sebi ulepšati prostor u kojem boravite i sačuvati svoju privatnost.