S.O.K.
S.O.K.
36000 KRALJEVO, SRB
MIRKA LUKOVIĆA 2

064 8333 671
063 683 093
SRĐAN DRAGOJLOVIĆ

S.O.K.

Firma S.O.K. d.o.o. je osnovana 2007. godine i osnovna delatnost firme je energetska efikasnost. Za sada imaju predstavnike za teritoriju Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine i cilj im je da se prošire na tržište cele stare Jugoslavije. Osnivač i direktor firme je Srđan Dragojlović po zanimanju diplomirani elektroinžinjer, koji je u ED Kraljevo radio od mesta energetičara do mesta direktora i koji je do sada imao više od 11 radova objavljenih u svetu. Sa tim iskustvom u energetici i uvidevši energetsku nerentabilnost naših firmi i domaćinstava osnovana je firma.

S.O.K. je naročito posvećen energetskoj efikasnosti na sledećim poljima:

  • solarno grejanje vode kao najekonomičniji vid obnovljivih izvora energije,
  • proizvodnja električne energije iz solarne energije,
  • kompenzacija reaktivne energije u pogonima,
  • racionalizacija javne rasvete.

Solarno grejanje vode

Osnovna ideja koja je vodila osnivače firme jeste da pokažu da solarno grejanje može biti isplativo i da je njegova ugradnja dostupna mnogima: kompletan sistem od 180 litara, ključ u ruke – 1.000 evra. Po njihovim proračunima, a prema sadašnjim cenama električne energije, u Crnoj Gori, Hrvatskoj i na području Kosova i Metohije gde KEK isporučuje električnu energiju, ceo sistem se isplati u roku od 2 i po godine, a u Srbiji otprilike za oko 4 i po godine sa sadašnjom cenom. Veći objekti gde je S.O.K. instalirao ove sisteme jesu (kapacitet u litrima vode): manastiri Ostrog (540l), Beška i Vranjina na Skadarskom jezeru (po 180l), Banja u Risnu (180l), Devič (585l), restoran Makumba, Kraljevo (720l), etno restoran Čardak, Majur (300l), itd. Kompanija S.O.K. je do sada uvela više od 200 tih sistema na području Srbije.

Proizvodnja električne energije – fotonaponski sistemi

Kompanija S.O.K. je od svog osnivanja do danas posvećena ideji koja se nalazi iza koncepta održive energije, a posebno su vični projektovanju i izgradnji solarnih elektrana. Do sada su projektovali 16 solarnih elektrana kapaciteta od 3 do 999kW. Izveli su radove na solarnim elektranama (Mionica 1 50kW, Mionica 2 25kW, Podvrška 10kW, Ecovisit 10kW, Crvica 30kW). U Bajinoj Bašti instalirana je solarna elektrana snage od 30kW u  za potrebe drogerije Žad, a okvirna cena elektrane od 30kW po sitemu ključ u ruke je 39.000 evra.

Kompenzacija reaktivne energije

Ugradnja grupe za kompenzaciju reaktivne energije isplati se u roku od 6 do 12 meseci. Firma S.O.K. može vam uštedeti od 7 do 15% od dotadašnjeg iznosa računa – i to bez sopstvenog ulaganja vlasnika objekta, kao i bez kredita.

Reference za kompenzaciju reaktivne energije: Ekofarm d.o.o, Ušće (80kVAr), Fabrika stočne hrane Pantelić (420kVAr), fabrika PUP Fluidi, Preševo (155kVAr), Etno restoran Čardak (15kVAr), Šampion M STR, Kraljevo (15kVAr), Gala promet, Kraljevo (15kVAr), Borjak STR, Kraljevo (15kVAr), MiG STR, Kraljevo (15kVAr), Franca mesna industrija, Bijelo Polje (600kVAr), Glidžić klanica, Stari Trstenik (60kVAr), Mesopromet klanica, Niš (120kVAr), Sim Impex klanica, Bela Palanka (120kVAr), NiD klanica, Tavnik (60kVAr)..

KATEGORIJE