SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

CLS sprema Crnu knjigu izvođača zbog nepoštovanja rokova i sumnjivih aneksa

17.05.2024. | eKapija

Povodom čestih probijanja rokova ili traženja dodatnih sredstava kroz anekse ugovora prilikom izvođenja radova u Beogradu, Centar za lokalnu samoupravu (CLS) započeo je kreiranje Crne knjige izvođača radova.

Popločavanje

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Nikola Jovanović, direktor CLS-a i bivši gradski odbornik, naglasio je potrebu za negativnim poenima na tenderima za ovakve izvođače ili čak zabranu učestvovanja u budućim projektima koje finansira Grad Beograd, prenela je eKapija.

Sve zainteresovane strane mogu da dostave dostupne informacije o problematičnim izvođačima i firmama CLS-u.

Portal eKapija podseća na inicijativu za formiranje crne liste još pre skoro deset godina tokom završetka rekonstrukcije Ulice vojvode Stepe. Tada je gradska vlast najavila uvođenje međurokova u ugovorima za ključne rekonstrukcije kako bi se bolje kontrolisali izvođači.

Međutim, umesto poboljšanja kvaliteta izvedenih radova i naplate velikih penala za kašnjenja, izvođači su nastavili sa probijanjem rokova, opravdavajući se nepredviđenim problemima na terenu. U većini slučajeva, grad je tolerisao kašnjenja, često značajna u odnosu na ugovorene datume završetka radova.

Ova praksa je naročito evidentna kod rekonstrukcija ključnih gradskih saobraćajnica, gde su crne liste i veliki penali za nesavesne izvođače ostali neprimenjivani. CLS sada naglašava važnost strože kontrole i sankcija kako bi se osigurao kvalitet i pravovremenost izvođenja radova u Beogradu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;