INFONET-468X60-BANNER

Amerikanci će revitalizovati kompleks bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu

16.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U ime Vlade Srbije ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić juče je potpisao ugovor sa kompanijom "Affiniti Global Development" o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu. Objekat, koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine u Beogradu, obnoviće se 25 godina nakon što je uništen u bombardovanju.

Obnova

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ugovorom je predviđeno da američka kompanija preuzme obnovu kompleksa. Vlada Srbije je zemljište iznajmila na 99 godina, sa klauzulom da, ukoliko projekat ne bude završen u predviđenom roku, investitor vrati zemljište i sve što je na njemu izgrađeno bez naknade. Ovo zemljište ostaje u vlasništvu Republike Srbije.

Memorijalni kompleks

Jedan od važnih aspekata projekta je izgradnja Memorijalnog kompleksa posvećenog žrtvama NATO agresije iz 1999. godine. Finansiranje i upravljanje memorijalnim centrom biće u rukama Republike Srbije, dok će investitor pokriti sve troškove izgradnje.

Međunarodni arhitektonski konkurs

Planira se raspisivanje međunarodnog arhitektonskog konkursa za dizajn Memorijalnog kompleksa. Konkurs će biti otvoren za sve zainteresovane arhitekte, koji će imati priliku da predstave svoje ideje za ovaj važan kulturni objekat.

Revitalizacija ovog kompleksa simbolizuje poštovanje prema istoriji i žrtvama, ali predstavlja i značajan korak u razvoju urbanog i kulturnog pejzaža Beograda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;