INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

RGZ: Neophodne izmene Zakona o upisu u katastar radi zaštite prava građana

19.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Republički geodetski zavod (RGZ) izrazio je podršku predlogu izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, usmeren na zaštitu prava svih građana, posebno onih iz socio-ekonomski ugroženih grupa. Ovaj apel, iniciran od strane Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, predstavljen je Ustavnom sudu Srbije s ciljem revidiranja zakona koji trenutno postavlja barijere na osnovu imovinskog stanja ili tehničkih sposobnosti građana.

Katastar

Ilustracija  (Foto: Pixabay)

Naime, novi zakon omogućava pristup katastarskim uslugama samo putem elektronskih šaltera, što može predstavljati problem građanima koji za ovo nemaju tehničke mogućnosti ili digitalne veštine. Ovakav pristup zahteva angažovanje profesionalnih korisnika - advokata i geodetskih organizacija, a time i dodatno finansijsko opterećenje.

RGZ napominje da se komunikacija sa javnim beležnicima, advokatima i geodetskim organizacijama odvija elektronskim putem i da građani nemaju kontakt sa katastrom.

U skladu s Ustavom Republike Srbije i međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, RGZ apeluje na sve zainteresovane strane da se pridruže inicijativi i podrže izmene koje će omogućiti fer i efikasan pristup katastarskim uslugama, eliminisanjem bilo kakvih diskriminatorskih prepreka.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;