INFONET-468X60-BANNER

Novi sastav cigli za bolju energetsku efikasnost i očuvanje prirode

15.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici sa RMIT Univerziteta u Australiji razvili su novu vrstu cigle koja koristi odbačeno staklo i pepeo kao zamenu za tradicionalne materijale poput gline. Ove cigle ne samo da imaju bolja izolaciona svojstva u odnosu na standardne cigle, već se i proizvode sa manje energije, a korišćenjem materijala koji bi inače završili na deponijama, doprinose očuvanju okoline.

Cigle

Članovi istraživačkog tima (Foto: Seamus Daniel, RMIT University)

Tradicionalne cigle obično se sastoje od gline i peska, uz dodatak minerala poput kreča, magnezijuma i gvožđa. Ovi materijali prvo moraju da se samelju u fine čestice, pa tek onda mogu da se pomešaju radi proizvodnje cigli. Sušene cigle potom se peku u peći, što je proces koji zahteva znatne količine energije, a time i stvaranje velike količine ugljenika. Takođe, ekploatacija gline i peska nije ekološki prihvatljiv proces.

Sa željom da reše ove probleme, naučnici su zamenili veliki deo gline u ciglama staklom i pepelom, materijalima koje je obezbedila najveća australijska reciklažna kompanija Visy. Zanimljivo je da ni staklene čestice ni pepeo nisu zahtevali dodatno mlevenje pre upotrebe u eksperimentalnim ciglama.

Korišćeno je staklo manje od 3mm koje nije pogodno za sortiranje i reciklažu, a pepeo je sakupljen nakon spaljivanja predmeta koji se ne mogu reciklirati. Ovi materijali su delovali delimično kao flux, što je snizilo tačku topljenja silicijum dioksida (peska) u mešavini.

Cigle

Cigle različitog sastava (Foto: Seamus Daniel, RMIT University)

Nakon eksperimentisanja sa različitim proporcijama, optimalni rezultati su postignuti kada je staklo zamenilo najmanje 15% gline, a pepeo najmanje 20%. Zahvaljujući ovoj formulaciji, temperature pečenja cigli mogle su biti smanjene za do 20%.

Važno je napomenuti da bi zbog izolacionih svojstava stakla i pepela upotreba ovih cigli u izgradnji jednospratne kuće mogla da smanji račune za energiju do 5% u poređenju sa tradicionalnim ciglama. Inače, ove cigle zadovoljavaju australijske standarde za strukturu, izdržljivost i ekološku održivost.

Profesor Dilan Robert, vođa istraživačkog tima, naglasio je da je fokus sada na skaliranju proizvodnog procesa kako bi se omogućila komercijalizacija ovih inovativnih cigli u saradnji sa proizvođačima cigli u Melburnu.

Rad o ovom istraživanju objavljen je u časopisu "Construction and Building Materials".

Postoje i brojna druga istraživanja na ovu temu u kojima su naučnici koristili reciklirano staklo umesto peska ili deo cementa zamenili pepelom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;