SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nanogenerator koga pokreće energija snega

16.04.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Solarni paneli prekriveni snegom ne mogu da budu efikasni i da proizvode energiju pa je shodno tome tim sa University of California Los Angeles (UCLA) razvio novi uređaj koji može da proizvede električnu energiju od samog snega. Ovaj uređaj baziran na snegu nazvali su triboelektrični nanogenerator ili skraćeno „Snow TENG“.

Kao što samo ime kaže radi na principu triboeletričnog efekta, što znači da koristi statički elektricitet za generiranje naelektrisanja kroz razmenu elektrona. Ovakvi uređaji koriste se za generatore koji izvlače energiju iz pokreta tela, za ekrane na dodir, pa čak i kod podova koji prikupljaju energiju kada se njima korača.

Sneg je pozitivno naelekstrisan, tako da trljanje o materijal sa suprotnim naelektrisanjem omogućava da se iz njega izvuče energija. Nakon detaljnog testiranja, tim je odlučio da je najefikasniji materijal silikon.

Ilustracija (www.pixabay.com)

„Snow TENG“, koji je 3D štampan, napravljen je sa slojem silikona pričvršćenim na elektrodu. Tim kaže da bi mogao biti integrisan u solarne panele, tako da oni mogu da nastave da proizvode električnu energiju čak i kada su pokriveni snegom. Ovo ga čini sličnim hibridnoj solarnoj ćeliji koju je ranije razvio tim kineskih inženjera, koja može proizvesti električnu energiju kada pada kiša ili sija sunce, koristeći triboelektrični efekat za sakupljanje energije od kretanja kišnih kapi na svojoj površini.

Problem sa „Snow TENGom“ je taj što on proizvodi prilično malu količinu električne energije u svom sadašnjem obliku i ima gustoću snage od 0,2mW po kvadratnom metru. To znači da bi mogao biti pogodan za male, vremenske senzore na sopstveni pogon.

Uređaj može raditi u udaljenim područjima jer obezbeđuje sam sebi snagu i ne trebaju mu baterije. Sudeći prema Richardu Kaneru, autoru studije, ovo je vrlo pametan uređaj - meteorološki senzor koja vam može reći koliko snega pada, smer padanja snega, smer i brzinu vetra.

Istraživači nude i druge vrste senzora, poput onih koji se mogu pričvrstiti na dno čizama ili skija i koristiti za prikupljanje podataka za zimske sportove.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „Nano Energy“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;